BBTK zet ABVV onder druk over statuut werknemers

De kwestie van eenzelfde statuut voor arbeiders en bedienden blijft een hypotheek leggen op het sociaal overleg tussen werkgevers, werknemers en de regering.

Volgens de bediendencentrale BBTK is het met wat nu op tafel ligt aan voorstellen, vrijwel onmogelijk om tot een akkoord te komen met werkgevers en regering.

Het is de bedoeling dat de arbeiders en de bedienden eenzelfde statuut zouden krijgen, maar dan moeten de huidige statuten in elkaar worden gewerkt. De arbeiders dezelfde voorwaarden geven als de bedienden nu, zou volgens de bedrijven veel te veel kosten. 

Volgens de socialistische bediendenbond BBTK dreigt zich nu het omgekeerde voor te doen.Zo zouden de werkgevers eisen dat de bedienden zwaar inleveren om tot een gelijkschakeling te komen. Dat zou onder meer slaan over de opzegtermijnen die veel langer zijn voor bedienden dan voor arbeiders.

De BBTK -de grootste centrale van de socialistische vakbond- wil nu dat het overkoepelende ABVV snel stelling inneemt over die onderhandelingen. Dat zou kunnen betekenen dat het ABVV uit het sociaal overleg stapt. De socialistische vakbond heeft dat al eens gedaan, maar keerde na een betoging en een oproep van premier Elio Di Rupo (PS) terug naar de onderhandelingstafel.

BELGA/WAEM