Crisismanager moet Detroit van faillissement redden

De gouverneur van de Amerikaanse staat Michigan heeft een crisismanager aangesteld in Detroit. Hij moet de eens zo bloeiende autostad van het bankroet redden.
2013 Getty Images

Detroit, de hoofdstad van de Amerikaanse auto-industrie, had in de jaren vijftig 1,8 miljoen inwoners. Vandaag zijn dat er 700.000. De stad kampt met een hoge werkloosheid en jarenlange begrotingstekorten. "Motor City" stapelt dan ook de schulden op: 100 miljoen dollar aan kortlopende schulden, terwijl de langlopende schulden 14 miljard dollar bedragen.

De door de gouverneur aangestelde crisismanager, Kevyn Orr, moet de stad nu uit de financiële crisis helpen. Hij krijgt daartoe uitgebreide bevoegdheden. Detroit is de grootste stad in de VS waarvan de financiële controle door de staat wordt overgenomen.

"Op veel manieren is dit een treurige dag", zei gouverneur Rick Snyder over de aanstelling van de crisismanager. "Maar dit betekent ook een kans." De aanstelling is de laatste kans om de stad van een bankroet te redden.

Orr, een 54-jarige advocaat, werkte eerder aan de herstructurering van het autoconcern Chrysler. In Detroit zal hij onder meer de bevoegdheid krijgen om eigendommen van de stad te verkopen en banen van ambtenaren te schrappen.