De Brakke Grond gaat door, maar moet vernieuwen

De werking van De Brakke Grond in Amsterdam wordt voortgezet, maar het Vlaamse Cultuurhuis krijgt wel een opgefriste missie. Zo moet De Brakke Grond zich ontpoppen tot een bredere artistieke draaischijf tussen Vlaanderen en Nederland en moet het cultuurhuis "uit de grenzen van Amsterdam breken". Dat staat in een conceptnota die de Vlaamse regering vandaag heeft goedgekeurd op voorstel van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V).

De Brakke Grond opende in 1981 de deuren in Amsterdam met als doel de Vlaamse culturele identiteit te profileren in Nederland en om Vlaamse artiesten een podium te bieden in Nederland. Na ruim dertig jaar was het nodig om de opdracht en de werking van het Vlaamse cultuurhuis tegen het licht te houden. Een van de centrale vragen daarbij was of het gebouw in Amsterdam moest behouden blijven of niet.

De Vlaamse regering besliste nu om de werking van De Brakke Grond in Amsterdam voort te zetten maar "met een geactualiseerde missie en opdrachten". Het centrale doel blijft om de Vlaamse kunst en cultuur onder de aandacht te brengen in Nederland. Maar volgens minister Schauvliege zal De Brakke Grond "meer dan vroeger uit de grenzen van Amsterdam moeten breken en zich ontpoppen als artistieke draaischijf, kansen gevend aan alle talenten en disciplines".

Los van de locatie in Amsterdam zal De Brakke Grond dus samenwerkingsmogelijkheden moeten onderzoeken in Nederland en bijvoorbeeld nauwer gaan samenwerken met andere Vlaams-Nederlandse actoren zoals deBuren. Bedoeling is dat de missie van De Brakke Grond voort wordt verfijnd in de volgende beheersovereenkomst vanaf 2014.