Europa snelt Cyprus te hulp

Cyprus ontvangt voor 10 miljard euro aan steun uit Europa. Dat zijn de ministers van Financiën van de eurozone vannacht overeengekomen en is bevestigd door verschillende diplomatieke bronnen. Cyprus is het vijfde euroland dat financiële steun krijgt van Europa en het Internationaal Monetair Fonds.
AP2012

De ministers van Financiën van de eurozone vergaderden sinds 17.30 uur gisteravond over een hulpplan voor Cyprus. Pas diep in de nacht bereikten ze een akkoord om het eiland 10 miljard euro steun te verlenen. Ook het IMF komt met geld over de brug, maar hoeveel is nog niet bekend.

Vorig jaar stuurde Cyprus een SOS-signaal uit omdat het land onderuit dreigde te gaan in een financiële crisis. Eigenlijk had Nicosia 17 miljard euro gevraagd maar het is dus minder geworden.

"Een pakket met unieke maatregelen"

Voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem had het over "een pakket met unieke maatregelen die gezien de complexiteit van het probleem nodig waren".

Aan dat pakket zijn een resem voorwaarden verbonden. Duitsland wil garanties dat het eiland eindelijk paal en perk stelt aan het witwassen van zwart en crimineel geld. Het akkoord bepaalt tevens dat de financiële sector van het eiland fors moet inkrimpen. Momenteel is die sector 5 keer groter dan de eigen economie. Ook overheidsbedrijven moeten worden geprivatiseerd. Ten slotte dringen zich ook een pak bezuinigingsmaatregelen op.

Cyprus heeft het geld enerzijds nodig om de twee grootste banken van het land te redden. Anderzijds kan het de overheid helpen om de economische problemen achter zich te laten. Het eiland heeft internationaal een "junkstatus" bij de ratingagentschappen en kan vrijwel niet meer lenen op de internationale kredietmarkt.

AP2012

Wat is er mis met Cyprus?

Cyprus kwam in de problemen door de erg nauwe economische banden met Griekenland. Zo hadden de grote banken van Cyprus grote activiteiten in dat andere land en zaten die met erg veel Griekse overheidsobligaties in de portefeuille. Zoals u weet, kregen die een "hair cut", met andere woorden de private schuldeisers in Europa gingen akkoord met een forse schuldverlaging en spreiding op termijn.

De meeste Europese grootbanken konden dat verteren, maar niet de twee grootste banken in Cyprus: de Bank of Cyprus en Marfin/Laiki. Die moesten dan overeind gehouden worden door garanties van de overheid die de regering niet hard kon maken, wegens te weinig geld.

Eerder kreeg Cyprus een noodkrediet van 2,5 miljard euro van Rusland, met wie het nauwe banden onderhoudt. Nu krijgt Cyprus ook de steun van de eurozone en het IMF.

Cyprus wordt zo het vierde euroland dat hulp moet vragen na Griekenland, Ierland en Portugal, en zelfs het vijfde als je het Europese hulpplan voor de Spaanse banken meerekent.