Gastric bypass-operaties verdubbeld in vier jaar tijd

In vier jaar tijd is het aantal gastric bypassoperaties (maagverkleining) in ons land meer dan verdubbeld, naar zo'n twintig per dag. De forse stijging wordt verklaard door de goede resultaten van zo'n bypass en door de versoepeling van de voorwaarden tot terugbetaling. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.
AP2010

Wie een maagverkleining wil, heeft twee mogelijkheden: een zogenoemde maagring of maagband, of een gastric bypass, waarbij ook het spijsverteringskanaal wordt omgelegd. Die laatste operatie zit de laatste jaren in de lift: van 3.079 in 2008 naar 6.989 in 2011, meer dan een verdubbeling.

Dat heeft verschillende oorzaken. "Tot enkele jaren geleden was de maagband het populairst, maar recente studies hebben aangetoond dat de resultaten van een maagband qua duurzaamheid minder goed zijn dan een gastric bypass", zegt Bruno Dillemans, hoofd van het Centrum voor Obesitaschirurgie in Brugge in "De ochtend". "Een gastric bypass gebeurde vroeger ook via een open snede, nu netjes via een laparoscopie." Dillemans nuanceert dan ook die "verdubbeling" van het aantal operaties. "Volgens mij gaat het eerder om een verschuiving dan om een stijging."

Maar ook de soepelere voorwaarden tot terugbetaling, sinds oktober 2007, zetten wellicht meer mensen aan om voor een gastric bypass te kiezen. Dat dit het Riziv -een gastric bypassoperatie kost al gauw 6.000 euro- handenvol geld kost, is volgens Dillemans "volledig te verantwoorden". 

"In de VS, waar dergelijke operaties al decennialang worden uitgevoerd, blijkt dat de langetermijnwinst voor de gemeenschap erg belangrijk is", aldus Dillemans, "en ook een uit een Finse studie blijkt dat een keuze voor een operatie van een obese mens de gemeenschap minder kost. De patiënt heeft na een operatie immers minder medicatie nodig, en wordt ook minder in het ziekenhuis opgenomen."