Het regent niet meer in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland kampt met de ergste droogte in zeker 30 jaar. Het hele noordelijke eiland is uitgeroepen tot rampgebied, waardoor boeren nu extra steun en belastingvermindering kunnen krijgen. De droogte tast intussen ook de hele Nieuw-Zeelandse economie aan.
AP2013

Weiden die er normaal gezien groen uitzien, liggen er nu kurkdroog bij. Gras is er nog nauwelijks te vinden. Heel wat melkveehouders hebben hun veestapel drastisch moeten inkrimpen bij gebrek aan voer en aan gras. Zo is er het verhaal van boer John Rose die 100 van zijn koeien naar het slachthuis heeft gestuurd zodat zijn overblijvende 550 koeien genoeg te eten zouden hebben. "Wanneer het voor het laatst geregend heeft? Da's moeilijk te herinneren."

Slachthuizen krijgen tot 40 procent meer koeien en schapen binnen nu de veeboeren hun kuddes proberen te verkleinen. Andere veeboeren op Noordereiland zetten hun vee op de ferry naar Zuidereiland, waar de toestand iets beter is. Er zijn naar schatting al anderhalf miljoen schapen overgezet om hen beter te laten grazen of te laten slachten.

Vrijdag had de regering het officieel over de grootste droogte in 30 jaar. Op delen van het noordelijke eiland is het zelfs nooit droger geweest in 70 jaar. Daar heeft het op vele plaatsen al niet meer geregend sinds oktober.

"Economische groei procentpunt naar omlaag"

Voor de landbouwsector zou de schade elke dag oplopen tot miljoenen dollars. De droogte zou de economische groei met een procentpunt naar beneden kunnen halen. Tot nu toe is de schade officieel begroot op 500 miljoen Amerikaanse dollar, maar de veeboeren hebben het over 1 miljard Nieuw-Zeelandse dollar, zowat 820 miljoen Amerikaanse dollar.

Nieuw-Zeeland telt ongeveer 4,5 miljoen inwoners. Het kloppende hart van de economie wordt gevormd door de landbouwsector en de veehouders. Er zijn niet enkel de schapen, maar er is ook de zuivelsector met de vele melkkoeien.

AP2013
AP2013