Iberische schuldencrisis wordt nog erger

De eurozone en het Internationaal Muntfonds zijn bereid om Portugal een jaar extra te geven om het begrotingstekort binnen de perken te krijgen. Ondertussen blijft de schuldenberg van Spanje aangroeien.
AP2013

De Portugese minister van Financiën Vitor Gaspar windt er geen doekjes om. De economie van het land is aan het instorten en nog scherper besparen dreigt het land de genadeslag te geven.

Daarom zijn volgens hem de landen van de eurozone en het Internationaal Muntfonds (IMF) nu bereid om Lissabon een jaar extra de kans te geven om het begrotingstekort onder de vereiste 3% van het bruto binnenlands product te brengen. Oorspronkelijk werd daarvoor zelfs op dit jaar gemikt, maar dat lijkt onrealistisch.

Portugal gaat nu het derde jaar van een recessie in. Vorig jaar kromp de economie met 3,2% en dit jaar zou dat nog altijd 2,3% zijn. De staatsschuld blijft voort oplopen tot 140% van het bbp en daarmee dreigt het land in "Griekse sferen" terecht te komen. De werkloosheid ligt rond de 18%, maar stijgt snel.

In maart 2011 kreeg Portugal van de eurozone en het IMF een reddingsplan met 78 miljard euro aan noodkredieten. In ruil moet het land fors besparen, maar dat drukt de economie dan weer.

AP2011

Ook de Spaanse staatsschuld piekt

De schulden van de Spaanse centrale overheid en die van de 17 autonome regio's in het land zijn eind vorig jaar gestegen tot 84,1% van het bbp. Dat is 14% hoger dan eind 2011.

Nochtans had Spanje tot de crisis van 2007 een van de laagste schuldenpercentages in de eurozone. De opeenvolgende crises op de vastgoedmarkt en in de bankenwereld hebben het land evenwel onderuitgehaald. De werkloosheid ligt nu op meer dan 25% en bij de jongeren onder de 25 jaar ligt die op 55%.

Eind vorig jaar kreeg Madrid voor 41,3 miljard euro noodkredieten van de eurozone om de noodlijdende Spaanse banken te onderstutten. Een echt reddingsplan voor de Spaanse overheid is er nog niet, omdat die nog altijd kan lenen op de internationale kapitaalmarkt, zij het tegen hoge interesten.

AP2013