Klaroen eerste Last Post schalt door Ieper

Vanavond heeft de traditionele Last Post-ceremonie aan de Menenpoort in Ieper iets extra te bieden. Een speciale klaroen, de originele die werd gebruikt bij de allereerste Last Post in 1927, zal vanavond opnieuw weerklinken aan de Menenpoort.

Aan de Menenpoort in Ieper worden al decennialang op geregelde tijdstippen de vele slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog herdacht. Vanavond wordt het echter een speciale editie van de Last Post.

86 jaar geleden weerklonk klaroengeschal bij de allereerste Last Post aan de Menenpoort. Het was de eerste en echter meteen ook de laatste keer dat die specifieke klaroen werd gebruikt. Over wat er nadien met het instrument gebeurd is, heerst nog onduidelijkheid.

Volgens één verhaal verhuisde de klaroen na zijn eerste "optreden" aan de Menenpoort naar het Verenigd Koninkrijk en mocht hij daar niet weg. Volgens een ander verhaal zou de klaroen in Ieper gebleven zijn zonder dat iemand precies wist waar. Pas na enkele jaren zag het ding weer het daglicht. De toenmalige burgemeester van Ieper, Albert Dehem, zou de klaroen in 1967 dan overhandigd hebben aan de Army Cadet Force van de Wellington School Corps of Drums.

Waarom keert de klaroen vanavond dan terug naar Ieper? De Wellington School Corps of Drums bestaat precies 100 jaar en heeft banden met de Somerset Light Infantry die instond voor de Last Post bij de onthulling van de Menenpoort op 24 juli 1927. Vanavond komt de Wellington School Corps of Drums in Ieper spelen. Voor die gelegenheid is toestemming verleend om de originele klaroen mee te brengen.

De Last Post, mét de klaroen, wordt om 20 uur geblazen aan de Menenpoort. Daarna marcheert de Wellington School Corps of Drums naar de Grote Markt.