Nieuwe Samsung Galaxy S4 volgt uw oogbewegingen

Samsung heeft in New York zijn nieuwste smartphone voorgesteld, de Galaxy S4. Die volgt de erg succesvolle Galaxy S3 op en moet de iPhone 5 van Apple nog meer het vuur aan de schenen leggen. De opvallendste nieuwigheid is dat de Galaxy S4 met de ogen kan bestuurd worden.
Met de Galaxy S4 hoopt Samsung de Amerikaanse markt in te palmen.

Naar de voorstelling van de Galaxy S4 werd al lang uitgekeken en over welke vernieuwingen de nieuwe smartphone zou brengen, werd druk gespeculeerd. Tot voor kort was die aandacht enkel weggelegd voor Apple en zijn iPhone. Veel heeft te maken met het succes van de Galaxy S3, waar Samsung al meer dan 40 miljoen exemplaren van heeft verkocht.

Om de Galaxy S4 voor te stellen, heeft Samsung dan ook de grote middelen bovengehaald. Tijdens een groot opgezet evenement met als thema Broadway, werden de nieuwe snufjes van de telefoon getoond. Aan het uiterlijk verandert er weinig. De Galaxy S4 is een klein tikje groter en een beetje dunner en lichter, maar verschilt voor het overige nauwelijks van de Galaxy S3.

Wat betreft de hardware, is het 5-inch amoled-scherm helderder en scherper dan dat van zijn voorganger. De Galaxy S4 zou bovendien een pak sneller moeten zijn, want het werkgeheugen is fors opgetrokken. En ook de camera heeft een update gekregen, van 8 megapixel naar 13 megapixel.

"We hebben er een levenspartner van willen maken"

De belangrijkste vernieuwingen bevinden zich in de software. Zo laat de Galaxy S4 zich met de ogen besturen. De functie "smart pause" zorgt ervoor dat een filmpje stopt met afspelen wanneer je wegkijkt van het scherm. Er is ook "Smart scroll", waarbij je kan scrollen in webpagina's en e-mails door naar beneden of naar boven te kijken. Wisselen van pagina doe je door de telefoon lichtjes te kantelen.

Volgens Samsung is het toestel ook beter te bedienen met de vingers. Zelfs met handschoenen aan moet dat heel vlot verlopen; luidt het. Een andere opvallende nieuwe mogelijkheid is dat de camera's aan de voor- en de achterkant van de Galaxy S4 tegelijk kunnen werken. Zo kan de gebruiker een foto of video maken van iemand waarin hij zelf ook te zien is.

Samsung pakt ook uit met de S Translator, een nieuwe vertaaldienst die gesproken zinnen automatisch vertaalt. Grote concurrent Apple liet zich nog voor de lancering laatdunkend uit over de Galaxy S4. "Een weggeeftelefoon met verouderde software", zo klonk het. Apple haalt vooralsnog een grotere omzet dan Samsung, maar in aandeel op de smartphonemarkt ligt het Zuid-Koreaanse bedrijf al een tijdje voorop.

"We nemen onze smartphone overal mee naartoe, we hebben dus geprobeerd er een echte levenspartner van te maken", aldus JK Shin, de communicatie-topman van Samsung. De Galaxy S4 zal in de winkelrekken liggen vanaf eind april en komt in twee verschillende uitvoeringen (zwart en wit). Er zullen versies zijn van 16, 32 en 64 GB intern geheugen. De prijs is niet bekend, maar zal wellicht rond de 700 euro liggen.