Shell mag voorlopig niet meer boren voor kust Alaska

Als Shell opnieuw wil gaan proefboren in Alaska, dan moet de oliemaatschappij haar huiswerk eerst grondig maken en een allesomvattend plan kunnen voorleggen dat kan inspelen op onvoorziene omstandigheden. Dat heeft de Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken Ken Salazar gezegd. Dit jaar zal Shell sowieso niet terugkeren naar Alaska.
AP2013

De Brits-Nederlandse oliemaatschappij Shell ondernam vorig jaar voorzichtige pogingen om olieboringen op te starten in Alaska, maar dat werd een grote mislukking. Shell bleek niet over het juiste materiaal te beschikken om een mogelijk olielek in te dammen. Tijdens een winterstorm sloeg het mobiele boorplatform Kulluk op drift (foto). Het platform raakte zwaar beschadigd en kon maar ternauwernood worden gered. Shell maakte ook verschillende inbreuken op de milieuwetgeving, maar bleek vooral totaal onvoldoende voorbereid.

Shell had daarop zelf al laten weten dat het dit jaar geen nieuwe poging onderneemt. Shell wil materiaal herstellen en nieuwe procedures uitwerken. Maar voor Salazar volstaat dat dus niet. Hij wil de lat hoger leggen, opdat er niets verkeerd gaat. "Shell heeft het laten afweten en we laten hen er niet opnieuw een zootje van maken", zei Salazar.

Eerder had een rapport van Binnenlandse Zaken aangetoond dat Shell verschillende fouten had gemaakt. Milieuorganisaties reageren ontgoocheld op het feit dat de optie om opnieuw te gaan boren wel degelijk openblijft voor Shell. Zij hoopten op een definitief verbod.