Uw haar bestaat uit zelfde eiwit als zuignap van kikker

Een team biologen van de Vrije Universiteit Brussel heeft een onverwachte gelijkenis gevonden tussen zuignappen van kikkers en de haren van zoogdieren. Dat maakt de VUB bekend. De wetenschappers ontdekten dat de eiwitten die de uitstulpingen van de zuignappen maken, dezelfde zijn als de eiwitten die de vorming van haren in zoogdieren bepalen.

Haren van mensen en andere zoogdieren zijn opgebouwd uit verschillende eiwitten, keratines genaamd, die ook teruggevonden worden in hoeven van paarden en nagels van mensen. Omdat haren uitsluitend bij zoogdieren voorkomen, werd verwacht dat de haar-keratines uniek zouden zijn voor deze soorten.

Wim Vandebergh en collega's van het Amphibian Evolution Lab van de VUB toonden echter aan dat de genen die de structuur van de uitstulpingen van zuignappen van kikkers bepalen, dezelfde zijn als de genen die de haren bij mensen maken. De onderzoekers vonden vijf keratines die belangrijk zijn voor de structuur van de zuignap, maar eveneens voor de vorming van menselijk haar. De resultaten van het onderzoek werden deze week in het wetenschappelijke tijdschrift Biology Letters gepubliceerd.

Zuignappen zijn afgeplatte organen aan de uiteinden van vingers en tenen die kikkers in staat stellen zeer gladde of steile oppervlakken te bewandelen. Een zuignap bestaat uit duizenden microscopisch kleine uitstulpingen. Dankzij deze zuignappen kunnen kikkers op plaatsen voorkomen die voor andere dieren moeilijk bereikbaar zijn, zoals de kruinen van bomen of gladde rotsen in snelstromende rivieren.