Zoon uit kast, senator verandert van mening

De Republikeinse senator Rob Portman, ooit een fel tegenstander van het homohuwelijk, denkt nu anders over die kwestie. Dat is te danken aan zijn zoon, die in 2011 opbiechtte dat hij homo was. Portman is nu de enige Republikein in de Senaat die vóór het homohuwelijk is.
AP2013

Binnenkort moet het Amerikaanse Hooggerechtshof zich uitspreken over een wet die het huwelijk definieert als een verbintenis tussen een man en een vrouw. Door zich nu te "outen" als voorstander van het homohuwelijk wil Portman naar eigen zeggen lastige vragen van de media voor zijn.

Rob Portman lichtte zijn verandering van mening toe tegenover onder meer de nieuwszender CNN. "Ik ben ertoe gekomen te geloven dat de overheid twee mensen het recht niet mag ontzeggen om elkaar lief te hebben en voor elkaar te zorgen in goede en in slechte tijden", vindt hij. "De regering mag hen het recht niet ontzeggen om te huwen."

Toen hij nog lid was van het Huis van Afgevaardigden stemde Portman in 2006 nog voor een wet die het huwelijk omschrijft als een verbintenis tussen man en vrouw.

Hij is nu ouder en wijzer. Toen zijn zoon in 2011 openlijk toegaf dat hij homo is en dat hij daarvoor niet had gekozen, maar dat het een deel is van wie hij is, gingen Portman en zijn vrouw nadenken. Hij beschouwt zichzelf nu als vader van drie kinderen die alle drie het recht hebben gelukkig te zijn met degene van wie ze houden.