"Autonoom Vlaanderen zal zonder Brussel zijn"

De Franstalige partijen reageren afwijzend op de uitspraak van Vlaams minister Bourgeois om vanaf 2014 te streven naar Vlaamse autonomie. "De maskers vallen af", zegt de PS. "Het zal zonder Brussel zijn", zeggen het CDH en de MR.

Vlaanderen zal het zonder Brussel moeten stellen als het volledig autonoom wordt, zegt CDH-fractieleider in het Brussels parlement Benoît Cerexhe. Hij verdedigt het statuut van Brussel als volwaardig gewest. "De droom van duo-beheer van Brussel door Vlaanderen en Wallonië samen is voorgoed begraven door de zesde staatshervorming."

"Het Brussels gewest bestaat 25 jaar. Het is een volwaardig gewest. Het statuut en de financiering zijn versterkt in het kader van de lopende staatshervorming", gaat hij verder. "Een afgedwongen Vlaamse autonomie zoals Bourgeois het wil, zal zonder Brussel zijn."

Een gelijkaardig geluid is te horen bij MR-voorzitter Charles Michel. "Als de man die het Vlaams minister-presidentschap aan het Martelarenplein ambieert, zijn doel bereikt, dan mag hij meteen op zoek naar een geschikte locatie in Vlaanderen. Wij zullen Brussel nooit loslaten."

Partijgenoot en minister van Landbouw Sabine Laruelle vindt dat de N-VA zich minder aanmatigend moet opstellen en niet bij voorbaat mag hopen "incontournable" te worden. "Sommigen voelen zich al winnaars nog voor de verkiezingen hebben plaatsgevonden. We moeten eerst de resultaten van de verkiezingen afwachten."

"Maskers van de N-VA vallen af"

PS-vicepremier Laurette Onkelinx maakt gewag van "een zeer belangrijke verklaring". "Het is nu klaar: de N-VA wil een onafhankelijk Vlaanderen in 2014. De maskers vallen af." De vraag of ze nog met de partij kan onderhandelen, laat ze onbeantwoord.

Voor CDH-vicepremier Joëlle Milquet is het antwoord op die vraag wel duidelijk: "Nee". In tegenstelling tot Onkelinx, noemt zij de uitspraken van Bourgeois "zonder enig belang". "Ze zijn zo overdreven en onaanvaardbaar dat ik geen commentaar geef."