"Carnaval is voorbij, de maskers vallen af"

De Vlaamse partijen zijn sceptisch tegenover de plannen van N-VA-minister van Geert Bourgeois om Vlaanderen volledig autonoom te maken na de verkiezingen van 2014. Voor Open VLD-vicepremier Alexander De Croo toont N-VA eindelijk haar ware gelaat, SP.A-voorzitter Bruno Tobback vindt dan weer dat Bourgeois niet het achterste van zijn tong laat zien. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) is niet geneigd om mee te stappen in de plannen.

Volgens Alexander De Croo heeft de N-VA nu eindelijk haar ware gelaat getoond. "Carnaval is voorbij, de maskers vallen af ", zo zei De Croo. "Eigenlijk zegt hij: schat we gaan niet scheiden, maar we gaan wel in verschillende huizen wonen, we gaan mekaar nooit meer zien". De Croo vraagt zich af wat het verschil is tussen een dergelijke autonomie en onafhankelijkheid.

SP.A-voorzitter Bruno Tobback (foto links) vindt dat Geert Bourgeois niet het achterste van zijn tong laat zien. Volgens Tobback wil de N-VA niets minder dan België splitsen.

Tobback zegt dat als men alle bevoegdheden naar Vlaanderen wil overhevelen, dat zoiets geen confederalisme is en ook geen autonomie, maar dat het neerkomt op "gewoon het land splitsen". Het is het goed recht van Bourgeois om daar voor te zijn, zegt Tobback, maar dan is het als eerlijke politicus ook zijn plicht om dat dan eerlijk te zeggen en de consequenties daaruit te trekken.

Volgens Tobback heeft Bourgeois geen antwoord op de echte problemen, zoals wat er moet gebeuren met de staatsschuld en met Brussel. Bourgeois blijft hangen bij een discours van "als we het maar splitsen, wordt het vanzelf wel opgelost", zegt Tobback.

"Zesde staatshervorming uitvoeren"

Voor Vlaams minister-president Kris Peeters ligt de prioriteit nog steeds bij het uitvoeren van de zesde staatshervorming. Dat zegt hij in een reactie op het interview met Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) in De Standaard. Bourgeois wil Vlaanderen volledig autonoom maken na de verkiezingen van 2014. Maar voor Peeters hoeft het zo'n vaart niet te lopen.

"Wij zijn geen partij die gaat voor een volledige onafhankelijkheid van Vlaanderen", klinkt het. "Ik heb nu begrepen dat de N-VA daar duidelijk wel voor gaat. Dat is hun volste recht maar wij verschillen wat dat betreft van mening."

Hij sluit niet uit dat in de toekomst verdere stappen zullen worden gezet maar een zevende staatshervorming mag -wat hem betreft- niet de inzet van de volgende verkiezingen worden. "Laat ons naar de verkiezingen gaan door duidelijk te maken wat we met de bijkomende bevoegdheden van de zesde staatshervorming willen doen. Daarna kunnen we over een nieuwe staatshervorming spreken."

"Confederaal model in een Belgische context"

In een interview met La Libre Belgique wijst ook CD&V-voorzitter Wouter Beke een zevende staatshervorming als inzet van de volgende verkiezingen van de hand. "Wij zetten in op de uitvoering van de zesde staatshervorming en op de kansen die deze Vlaanderen, Wallonië en Brussel biedt."

Toch sluit ook hij een nieuwe staatshervorming in de toekomst niet uit. "Ik ben jong. Ik veronderstel dat ik aan nog andere staatshervormingen zal meewerken." Die kunnen volgens hem best in de Senaat worden voorbereid.

Beke houdt vol dat zijn partij een andere staatsstructuur nastreeft dan de N-VA. "Wij willen een confederaal model uitbouwen in een Belgische context. Wij zijn geen nationalisten: noch Vlaams, noch Belgisch. Voor ons telt het subsidiariteitsbeginsel: de staatsstructuur moet ten dienste van de bevolking staan. Op die manier kan België binnen 300 jaar nog steeds bestaan."

CD&V blijft de N-VA evenwel de hand reiken. "Wij zijn niet tegen de N-VA. We zitten samen in het bestuur van meerdere steden evenals in de Vlaamse regering. Wat voor ons telt, is het programma."