"Vlaanderen moet volledig autonoom worden"

"Vlaanderen moet zelf de knoppen kunnen bedienen." Dat zegt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) in een interview met De Standaard. Hij hoopt dat zijn partij na de verkiezingen van 2014 zowel Vlaams als federaal "incontournable" wordt zodat ze haar wil aan de Franstaligen kan opleggen. Bovendien koestert hij de ambitie om de volgende minister-president van Vlaanderen te worden.

"Alles moet naar Vlaanderen komen: fiscaliteit, werk, sociale zekerheid... Gewoon alles." Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) laat er in een interview in De Standaard geen twijfel over bestaan waar zijn partij naartoe wil na de verkiezingen van 2014. "Vlaanderen en Wallonië moeten autonoom worden. We moeten alle knoppen kunnen bedienen."

Om dat te bereiken zet hij in op een copernicaanse omwenteling. "We geloven niet in de techniek van de staatshervorming. We trekken ons niet terug in een kasteel voor 600 dagen van onderhandelingen." Hij hoopt dat de N-VA in 2014 incontournable wordt zodat de partij haar wil aan de Franstaligen kan opleggen. "We zitten haast aan 40% in de peilingen. Dat geeft ons een helder mandaat. De Franstaligen zullen snel merken waar de klepel hangt."

"Brussel blijft onze gemeenschappelijke hoofdstad"

Bourgeois zegt de democratische legitimiteit van de Franstaligen partijen te respecteren. "Wallonië mag zich uitbouwen als een socialistische staat naar Latijns model. Iedereen kiest zelf de heiligen waarmee ze naar de hemel willen." Hij is echter niet van plan om Brussel los te laten: "Brussel blijft onze gemeenschappelijke hoofdstad. De Franstaligen moeten niet denken dat ze Brussel krijgen". Hij erkent dat de onderhandelingen daarover "aartsmoeilijk" zullen zijn.

Om tot een confederaal staatsmodel te komen, hoopt de minister op de steun van CD&V en Open VLD. "Ik hoop op een positieve congruentie met Open VLD en CD&V." Hij bevestigt dat de relaties tussen de N-VA en die partijen op dit moment niet optimaal zijn: "We moeten de lijnen openhouden. Ik probeer dat in de Vlaamse regering. Ook de partij doet dat. We moeten on speaking terms blijven."

"Bekroning van mijn carrière"

Ook over zijn eigen rol in het politieke landschap na 2014 laat Bourgeois in zijn kaarten kijken. "Ik word straks 62 jaar. Ik zou heel graag nog een prominente rol spelen." Die rol zou wel eens die van Vlaams minister-president kunnen zijn. "Het zou de bekroning zijn van mijn carrière. Ik wil de uitdaging aangaan."