Cyprioten halen massaal geld van hun rekening

In Cyprus zijn opvallend veel mensen geld gaan afhalen bij de geldautomaten, in de hoop om daarmee een speciale heffing te kunnen ontlopen. Europa en het Internationaal Muntfonds lenen Cyprus tien miljard euro, maar in ruil moeten de spaarders een eenmalige heffing betalen van 6,75 procent. Wie meer dan honderdduizend euro op zijn rekening heeft staan, betaalt bijna tien procent. Dat nieuws veroorzaakte vanmorgen meteen onrust.
AP2013
Aan veel geldautomaten staan lange rijen wachtenden.

Veel mensen gingen naar geldautomaten om zo veel mogelijk geld af te halen, zodat de nieuwe belasting dan niet op het spaargeld geheven zou worden. Dat was echter tevergeefs, zo is later gebleken, omdat beslist is de extra belasting te heffen op het bedrag dat op de rekening stond op het ogenblik dat het besluit genomen is zaterdagnacht.

Dat weten de meeste mensen echter nog niet, en er heerst grote onrust  Er wordt nu gevreesd voor een echte bankrun, dinsdag als de banken opnieuw opengaan. De regering pleegt nu volop overleg, en probeert dit weekend nog zo veel mogelijk voorlichting te geven om dat te voorkomen.