Drie ISS-bewoners veilig geland op Aarde

Een dag later dan gepland zijn drie bewoners van het Internationaal Ruimtestation ISS vanochtend veilig teruggekeerd naar de Aarde. Het gaat om een Amerikaan en twee Russen.
AP2013
De twee Russische kosmonauten na hun terugkeer in traditionele klederdracht van Kazachstan.

De Amerikaan Kevin Ford en de Russen Oleg Novitski en Jevgeni Tarelkin zijn vanochtend vroeg geland met hun Sojoez TMA-06M capsule op zowat 68 kilometer ten noordoosten van de stad Arkalyk in de steppen van Kazachstan, meldt de vluchtleiding in Moskou.

Het bergingsteam heeft de drie ruimtevaarders geëvacueerd. De operatie om het drietal te vinden en weg te brengen, verliep normaal. Het weer was geen spelbreker.

Het drietal is 143 dagen in de ruimte geweest, een dag langer dan gepland want door het slechte weer op vrijdag was de landing met een dag uitgesteld.

Hoofd Vladimir Popovkin van het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos had woorden van lof voor het werk dat de drie hebben verricht, onder andere 34 wetenschappelijke experimenten.

In het ISS verblijven nu drie personen: Chris Hadfield als eerste Canadese gezagvoerder, de Rus Romanenko (die nog met Frank De Winne heeft gevlogen en in het ISS heeft gewerkt) en de Amerikaan Thomas Marshburn.

Op 29 maart vertrekt op Bajkonoer de Sojoez TMA-08M met de Russische Mir-veteraan Pavel Vinogradov, de Rus Aleksandr Misoerkin en de Amerikaan Christopher Cassidy. De capsule zal in slechts 6 -in plaats van 48 uur- naar het ISS vliegen.