Hoeveel Nederlandse woorden kent u? Doe de test

Met een taalspel op het internet willen onderzoekers van de Universiteit Gent te weten komen welke woorden sprekers van het Nederlands het beste kennen. Het spel kan vanaf vandaag gespeeld worden via de website van de universiteit.

In de test zijn 75.000 woorden opgenomen, waarvan 52.000 bestaande Nederlandse woorden en 23.000 nepwoorden. Wie het spel speelt, krijgt in sneltempo het ene woord na het andere te zien: prefix, bladdelos, depresarmetie, koekjestrommel, oplading... Telkens moet de proefpersoon oordelen of een woord bestaat in het Nederlands of niet. Na 100 woorden zegt de computer hoeveel woorden je juist of fout had.

De onderzoekers willen dat zo veel mogelijk mensen het spel spelen. "Om serieus te kunnen beslissen of een woord door velen wordt gekend, moet je het toch wel honderd keer laten beoordelen. Om 75.000 woorden te toetsen heb je dan 100.000 proefpersonen nodig", zegt onderzoeker Emmanuel Keuleers in De Morgen.

De resultaten zullen een momentopname vormen van de Nederlandse woordenschat anno 2013. Volgens de onderzoekers is het bijvoorbeeld nuttig voor samenstellers van vertaalwoordenboeken om te weten welke woorden Nederlandstaligen het beste kennen en dus het vaakst gebruiken.

Via de test kan ook in kaart gebracht worden, in welke streek mensen bepaalde woorden wel of niet begrijpen en of er verschillen zijn tussen de woordenkennis van mannen en die van vrouwen. Ook de invloed van opleiding of leeftijd kan worden onderzocht.

Doe hier de test.