Keniaanse premier in beroep na verkiezingsnederlaag

In Kenia is premier Raila Odinga naar het Hooggerechtshof gestapt tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen van vorige week. Zijn uitdager Uhuru Kenyatta won die verkiezingen. Odinga liet tegelijk weten dat hij de beslissing van het Hooggerechtshof zal respecteren.
AP2013

Volgens de Onafhankelijke Kiescommissie (IEBC) behaalde Kenyatta in de eerste ronde van de verkiezingen 50,07 procent van de stemmen, terwijl Odinga 43,28 procent binnenhaalde. Daardoor was een tweede ronde niet nodig en kon Kenyatta zich tot overwinnaar uitroepen.

Odinga gaat echter niet akkoord met dit resultaat en spreekt van manipulatie. Stemmen zouden vervalst zijn en er zouden ook problemen geweest zijn met de registratie van kiezers en het elektronische systeem om de stemmen te tellen. Odinga riep zijn aanhangers op om niet in geweld te vervallen. Hij zegt dat hij zich zal neerleggen bij de beslissing van het Hooggerechtshof.

Volgens de Onafhankelijke Kiescommissie en internationale waarnemers was de verkiezing voor het grootste deel vrij, eerlijk en geloofwaardig.

Uhuru Kenyatta kan niet ingezworen worden als president, zolang het Hooggerechtshof geen uitspraak gedaan heeft. Tegen Kenyatta lopen klachten bij het Internationaal Strafhof in Den Haag, omdat hij de bevolking heeft aangezet tot geweld na de vorige verkiezingen. Bij de verkiezingen van 2007 braken hevige rellen uit. Meer dan 1.200 mensen kwamen daarbij om het leven en honderdduizenden sloegen op de vlucht.