Ministers schorten begrotingscontrole op

In de ambtswoning van premier Elio Di Rupo (PS) hebben de topministers van de federale regering zich vanmiddag gebogen over de begrotingscontrole. Na vijf uur vergaderen is de controle opgeschort. Zoals bekend moeten de ministers ongeveer 2,5 miljard euro vinden om het tekort tot de afgesproken 2,15 procent van het bbp te beperken.

Op welke manier dat zal gebeuren, wordt de volgende dagen en weken beslist. Al liggen die besprekingen maandag en dinsdag stil, omdat enkele topministers naar de inhuldiging van de nieuwe paus in Rome gaan.

SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte vindt dat er goed werk is geleverd. Hij vindt het een nuttige vergadering waarin iedereen een keer kon zeggen wat de schema's zijn waarin gediscussieerd wordt. En hoewel het een budgetcontrole is en geen nieuw budget, kan het toch nog wel even duren, zo waarschuwde Vande Lanotte.

Tekort van 2,15 procent

Ons land sprak met de Europese Commissie af om de begroting tegen 2015 in evenwicht te brengen. Voor dit jaar werd een tekort van 2,15 procent van het bbp afgesproken. Bij de begrotingsopmaak lukte dat, maar tegenvallende economische groeicijfers gooiden intussen roet in het eten. Om het tekort niet verder te laten oplopen, zou volgens een rapport van de topambtenaren (het monitoringcomité) 2,8 miljard nodig zijn. Technische werkgroepen konden dat cijfer al met 338 miljoen euro terugdringen.

De vraag bij deze begrotingscontrole is of de regering ten alle prijze zal vasthouden aan het afgesproken tekort. De PS liet meermaals verstaan minder te willen besparen. Ook elders in Europa vinden de socialisten dat de begrotingsteugels niet nog strakker moeten.

Voor de aanvang van het begrotingsoverleg stelden de liberalen dat zij wel aan het traject vasthouden. "Het is belangrijk dat we het traject respecteren. Ik heb trouwens Europa niet horen zeggen dat ze een versoepeling toestaan", zegt MR-minister Sabine Laruelle. Open VLD-vicepremier Alexander De Croo zei dat ons land niet in "een soort begrotingslaxisme" mag vervallen. Ook CD&V-vicepremier Pieter De Crem zei dat België zich een "trouwe en loyale" Europese partner moet tonen door de afspraken met Europa na te leven.