Nieuwe paus wil kerk voor de armen

De nieuwe paus Franciscus wil "een arme kerk, voor de armen". Dat heeft hij gezegd op een persconferentie in Rome. Hij koos de naam Franciscus naar Franciscus van Assisi, omdat die staat voor armoede en vrede.
AP2013

Tijdens de audiëntie ging de paus heel onbevangen om met de pers. Hij bedankte de journalisten voor het harde werk van de afgelopen dagen. Hij riep de media op om de kerk te leren kennen, met zijn "deugden en zonden" en de focus van de kerk op "waarheid, goedheid en schoonheid" te delen.

Hij vertelde ook dat hij bij zijn keuze voor de naam Franciscus geïnspireerd werd door de Braziliaanse kardinaal Oemes, een goede vriend van hem, die naast hem stond op het moment dat hij tot paus verkozen werd.

"Hij omhelsde me en kuste me en hij zei me: vergeet de armen niet", zegt Franciscus. "Ik dacht toen meteen aan Sint Franciscus van Assisi, de Italiaanse stichter van de Franciscanen. Dat is voor mij de man van de armoede, van de vrede. De man die houdt van de schepping en ze beschermt", zei hij.

Maandagavond ontmoet de nieuwe paus de Argentijnse president Christina Fernandez. Dinsdag wordt hij officieel geïnstalleerd als paus. Volgende zaterdag ontmoet hij dan paus emeritus Benedictus in Castel Gandolfo.