Paus laat de Romeinse Curie voorlopig zoals ze is

Het Vaticaan meldt dat de kersverse paus Franciscus "de wens heeft uitgesproken" om de huidige samenstelling van de Romeinse Curie "voorlopig" te houden zoals die is. De paus wil eerst een zekere tijd van reflectie, gebed en dialoog alvorens benoemingen te doen of benoemingen definitief te bevestigen.
AP2013

De Romeinse Curie is het bestuursapparaat van de Katholieke Kerk. Binnen de Curie is al lange tijd een hevige machtsstrijd aan de gang, zo bleek uit gelekte documenten in de Italiaanse pers, het zogenoemde Vatileaks-schandaal.

Volgens Vaticaan-watchers ligt de oorzaak van de lekken bij de onvrede van veel Curie-kardinalen over het functioneren van de eerste minister van het Vaticaan, kardinaal Tarcisio Bertone. De eigenzinnige rechterhand van de paus zou veel fouten gemaakt hebben en veel eigen getrouwen op machtsposities laten benoemen. Een groep binnen het College van Kardinalen stuurt nu aan op zijn vertrek, is de theorie.

Paus Benedictus XVI heeft na het uitbreken van Vatileaks de Curie ongemoeid gelaten. Het was uitkijken naar de houding van paus Franciscus omtrent de zaak. Die wil dus zijn tijd nemen om na te denken en de zaken te evalueren.