Recordhoeveelheid straling in vis bij Fukushima

In Japan is in de buurt van de beschadigde kerncentrale van Fukushima een hoogradioactieve vis gevangen. Dat melden diverse media. De vis bevatte een recordhoeveelheid radioactief cesium van 740.000 becquerel per kilo. Dat is 7.400 keer hoger dan de wettelijke norm voor menselijke consumptie, zo meldt het nieuwsagentschap Kyodo.

Het energiebedrijf Tokyo Electric Power Co (TEPCO), dat de kerncentrale van Fukushima uitbaat, heeft een net gespannen op de zeebodem om ervoor te zorgen dat vissen die mogelijk besmet zijn de haven in de prefectuur Fukushima niet zouden uitzwemmen.

De vorige recordstraling die in een vis in dezelfde regio werd aangetroffen, bedroeg 510.000 becquerel per kilo, aldus Tokyo Electric.

De fabriek werd op 11 maart 2011 bijzonder getroffen door de zware aardbeving en tsunami. Grote hoeveelheden radioactiviteit kwamen in de natuur terecht.