Reynders kaart mensenrechten aan in Myanmar

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft in Rangoon met leden van de Nationale Commissie voor de Mensenrechten en een vroegere politiek gevangene van gedachten gewisseld over de mensenrechten in Myanmar.

De Belgische bewindsman praatte met studentenleider Ko Ko Gyi die jaren in de gevangenis heeft vertoefd wegens politieke activiteiten. Reynders kreeg van hem te horen dat president Thein Sein wel hervormingen wil, maar dat geldt niet voor iedereen die het land leidt. "Wij appreciëren deze hervormingen maar we moeten waakzaam blijven, zei de politieke activist. Momenteel is er in Myanmar sprake van een "liberalisering" maar niet van een "democratisering", voegde hij eraan toe.

Daarna was de minister te gast op de zetel van de Nationale Mensenrechtencommissie van het Aziatische land. Die is enkele maanden na de ontbinding van de junta door de regering in het leven geroepen om de meest fundamentele rechten en vrijheden te vrijwaren en aan te zwengelen. Reynders zei dat er gelukkig al meer dan 3.000 politieke gevangenen zijn vrijgelaten, maar dat er helaas nog altijd politieke gevangenen zijn. De minister gaf de commissie aldus een gedetailleerde lijst van 29 namen, samengesteld met hulp van de Europese Commissie en Amnesty International. "Het zou interessant zijn informatie over deze onderscheiden gevallen te krijgen", zei Reynders.