Zimbabwe stemt over nieuwe grondwet

Vijf miljoen Zimbabwanen brengen vandaag hun stem uit in een referendum over een nieuwe grondwet. Die moet het land in het zuiden van Afrika meer democratisch maken. Zimbabwe wordt al meer dan drie decennia geleid door Robert Mugabe. Als de grondwet wordt goedgekeurd, zal die een deel van zijn macht afstaan.

Vanmorgen om 7 uur zijn de stembureaus in Zimbabwe opengegaan voor een referendum over een nieuwe grondwet. Zo'n 5 miljoen Zimbabwanen kunnen hun stem uitbrengen.

De 89-jarige Robert Mugabe staat al meer dan drie decennia aan het hoofd van het land. Ondanks zijn hoge leeftijd, heeft hij als president de touwtjes nog steeds strak in handen. Dat zal veranderen als de grondwet wordt goedgekeurd. De macht van de president wordt dan ingeperkt ten voordele van het parlement. Bovendien kan hij voortaan maximaal 2 termijnen van telkens 5 jaar aan de macht blijven. Ook vrouwen krijgen meer rechten.

Graanschuur van Afrika

Toch zal Mugabe zich nog steeds kandidaat kunnen stellen bij de presidentsverkiezingen, want de teller wordt opnieuw op nul gezet. Onder zijn bewind raakte Zimbabwe de voorbije decennia steeds meer geïsoleerd. Eens de graanschuur van Afrika, is het land in totale armoede afgegleden.

De belangrijkste Zimbabwaanse partijen Zanu-PF en MDC hebben hun kiezers opgeroepen de nieuwe grondwet goed te keuren. Het is dan ook weinig waarschijnlijk dat de grondwet naar de prullenmand wordt verwezen. In dat geval zou de huidige grondwet van kracht blijven wat tot grote spanningen zou leiden bij de komende presidents- en parlementsverkiezingen. Die vinden normaal in juli plaats.