121.000 Belgen kloppen aan bij de Voedselbanken

In 2012 vroegen 121.000 mensen in ons land de Voedselbanken om steun. Dat meldt Het Nieuwsblad op Zondag. Het nieuwe cijfer is een record. Sinds 1995 is het aantal vragen om voedselhulp verdubbeld. Opvallend is de toestroom van gepensioneerden die niet meer rondkomen met hun pensioen.

In totaal vroegen vorig jaar 121.000 Belgen de Voedselbanken om hulp. Ze vertegenwoordigden zo'n 60 tot 70 procent van de Belgische voedselbedeling. Gedelegeerd bestuurder Alfons De Vadder noemt het "een triestig record". "In 2012 waren het er 4.500 meer dan een jaar eerder. Dat is de sterkste stijging sinds het begin van de crisis in 2008. Intussen helpen we nu bijna dubbel zo veel mensen als in 1995."

Het zijn lang niet alleen kansarmen die komen aankloppen. Ook de middenklasse heeft het moeilijk. "Zo zijn er de kleine zelfstandigen die in volle crisis failliet gingen. Ze hebben de schulden opgestapeld en kunnen nergens meer terecht."

Maar vooral de toestroom van gepensioneerden valt op. "Dat is een fenomeen van de laatste paar jaar. Vijf of zes jaar geleden zag je hen nauwelijks maar nu hebben ze het moeilijk om rond te komen met hun klein pensioentje."

"Nooit zo veel eten uitgedeeld sinds 1945"

Ook elders in Europa is de nood aan voedselhulp groot. "Sinds 1945 hebben we in Europa nooit zo veel eten moeten uitdelen als vandaag", zegt Yves Daccord van het Europese Rode Kruis. "Voor het eerst moet onze organisatie in een aantal landen meer de focus leggen op binnenlandse hulp dan op buitenlandse projecten."

Net nu is Europa van plan om de budgetten voor voedselhulp terug te schroeven. Volgens Alfons De Vadder betekent dit mogelijk een ramp.