181 organisaties openen deuren voor Dag van de Zorg

181 welzijns- en zorginstellingen in Vlaanderen openden vanochtend de deuren voor de tweede Dag van de Zorg. Met het initiatief wil Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) de aandacht trekken op de zorgsector. Die vertegenwoordigt 12 procent van de tewerkstelling in Vlaanderen.

Vandeurzen was vanmorgen aanwezig in het kinderziekenhuis Prinses Elisabeth, een onderdeel van het Gentse Universitair Ziekenhuis. De opening werd met een knipoog begeleid door "Patricia Zorgeloos", die de minister bijstond om het (verband)lint met een steriele schaar door te knippen.

"Ik ben trots omdat we vandaag met zorg een duidelijk statement maken", zei Vandeurzen (archieffoto), die erop wees dat de welzijns- en zorgsector in Vlaanderen 12 procent van de tewerkstelling uitmaakt.

"We maken dat statement op een offensieve manier, want de vermaatschappelijking van de zorg is belangrijk. We moeten tonen dat zorg iets is van het leven van elke dag en zich niet op een eiland afspeelt."

Filip Decruynaere, voorzitter van de Dag van de Zorg vzw, wees op de uitdagingen voor de sector. "Uitdagingen zijn er genoeg, denk aan de vergrijzing, vermaatschappelijking, zorginnovatie, het groeiende economisch belang van de sector en de stijgende verwachtingen."

Vandeurzen gaat vandaag nog naar wzc Leiehome (Drongen) en naar MFC Sint-Gregorius (Gentbrugge). In de namiddag brengt hij een bezoek aan Janssen Pharmaceutica in Beerse en afsluitend legt Vandeurzen in Genk werknemers van Ford uit hoe ze via heroriëntering ook in de zorg kunnen worden ingezet.