"Europese belastingbetaler moet het gelag niet betalen"

In "De zevende dag" heeft voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy de beslissing verdedigd om tot 10% van de spaartegoeden in Cyprus af te romen in ruil voor financiële steun. Hij zegt dat op die manier de vele buitenlanders die er hun geld parkeren het gelag betalen en niet de Europese belastingbetaler. De voorzitter van het Europese parlement, Martin Schulz, wil dat het plan nog aangepast wordt, zodat de kleine spaarder niet getroffen wordt. Intussen laat Groot-Brittannië weten dat alle Britse soldaten die op het eiland zijn gestationeerd voor een eventueel verlies zullen worden gecompenseerd.
AP2013

Vrijdagnacht bereikten de 17 landen van de eurozone een akkoord om Cyprus financiële steun te verlenen. President Nicosia zal in totaal 10 miljard euro ontvangen. In ruil daarvoor zal 10% van alle spaartegoeden op het eiland worden afgeroomd. Afgelopen weekend lokte dat nieuws een ware run on the bank uit.

In "De zevende dag" verdedigde voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy deze maatregel. "De 17 ministers van Financiën zijn ermee akkoord gegaan. Op deze manier betalen de vele buitenlanders die hun geld op het eiland hebben geparkeerd het gelag en niet de Europese belastingbetaler." Cyprus staat bekend als belastingparadijs.

Ook de Duitse kanselier Angela Merkel staat achter het reddingsplan. "Nu doet Europa tenminste de verantwoordelijken meebetalen", zegt ze.

Van Rompuy drukte ook de ongerustheid over een gelijkaardige maatregel in Spanje of Italië de kop in. "Die landen hebben helemaal geen steun nodig van de EU. Cyprus is een geval apart. De banksector is er veel te groot." Het is de eerste keer dat Europa zo direct aan het spaargeld raakt van de bevolking van een land in crisis.

Martin Schulz: "Kleine spaarder ontzien"

Econoom Paul De Grauwe is minder te spreken over de geplande heffing. Eveneens in "De zevende dag" noemde hij de maatregel zelfs "gevaarlijk". Volgens hem kan de belasting tot een heropflakkering van de bankencrisis leiden. "Men heeft een politiek probleem in Duitsland willen oplossen door de deposanten in Cyprus te laten betalen."

De voorzitter van het Europees parlement, de Duitse sociaal-democraat Martin Schulz (foto), wil dat het plan nog gewijzigd wordt. Hij wil dat de taks enkel betaald zou moeten worden door mensen die meer dan 25.000 euro op hun spaarrekening hebben staan.

Op die manier wil hij dat de Cyprioten met weinig spaargeld worden ontzien. "Het plan moet sociaal aanvaardbaar zijn", zegt hij.

Britse soldaten zullen gecompenseerd worden

Intussen laat de Britse regering weten dat ze alle Britse soldaten die op het eiland zijn gestationeerd, zal compenseren voor een eventueel verlies op hun spaargeld. Groot-Brittannië heeft ongeveer 3.500 militairen op Cyprus gebaseerd. Als de belasting van 10% er komt, zal de Britse regering dat verlies terugbetalen. De compensatie zou niet gelden voor de naar schatting 59.000 gewone Britse burgers die op het eiland resideren.

Hoe dan ook moet het Cypriotische parlement het Europese reddingsplan eerst goedkeuren. Een debat daarover dat normaal vandaag had moeten plaatsvinden, is naar morgen verplaatst. Ondertussen zoekt president Nicos Anastasiades samen met de partijleiders van zijn coalitie naar voldoende steun voor het plan. Vanavond geeft hij een televisietoepraak over het reddingsplan. Dinsdag gaan de banken op Cyprus weer open.