Abu Dhabi neemt grote zonne-installatie in gebruik

In de woestijn in de Golfstaat Abu Dhabi is één van de grootste zonne-installaties ter wereld in gebruik genomen. De president van de Verenigde Arabische Emiraten, sjeik Khalifa, was op de inhuldiging van "Shams 1" (Arabisch voor zon, red.) aanwezig. De installatie heeft een vermogen van 125 megawatt en kan aan zo'n 20.000 gezinnen stroom bieden.

De installatie staat midden in de woestijnvlakte, over een gebied van 2,5 vierkante kilometer. De geproduceerde energie spaart volgens de initiatiefnemers zo'n 175.000 ton CO2 uit. Hetzelfde effect bekomt men door 1,5 miljoen bomen te planten of 15.000 wagens van de weg te halen.

Abu Dhabi is net als zijn buurlanden rijk aan ruwe olie, maar in heel wat van die Golfstaten is men volop aan het diversifiëren en investeren in hernieuwbare energie, voor de dag dat de oliebronnen opgedroogd zijn. Abu Dhabi wil tegen 2020 minstens 7 procent van zijn energiebevoorrading uit hernieuwbare bronnen halen.