Conservator van Kazerne Dossin is bekroond

Herman Van Goethem, de conservator van de vernieuwde Kazerne Dossin in Mechelen, heeft de Davidsfonds Geschiedenisprijs gewonnen. Die bekroont de persoon die zich het afgelopen jaar het meest verdienstelijk heeft gemaakt voor de popularisering van geschiedenis. Aan de prijs hangt een bedrag van 2.013 euro vast, dat elk jaar met één euro wordt verhoogd.

De Kazerne Dossin is vorig jaar ingehuldigd, na meer dan tien jaar plannen maken. Dat erkent ook de jury: "In 2012 kreeg Vlaanderen eindelijk zijn Holocaustmuseum. Het oorspronkelijke plan dateerde uit 2001 en werd herhaaldelijk uitgesteld en aangepast, onder andere door politiek gekrakeel en ruzies onder historici. Dat het uiteindelijk goed kwam met dit ambitieuze project, is in grote mate de verdienste van Herman Van Goethem."

Hij werd als winnaar aangeduid uit een shortlist van zes kandidaten, onder wie de verantwoordelijken van de tentoonstelling "Sagalassos" in Tongeren en van het vernieuwde In Flanders Fields-museum in Ieper, naast Sven Speybrouck voor de programma's "Interne keuken"/"Publiek Geheim".

De Davidsfonds Geschiedenisprijs wordt uitgereikt tijdens de 11e Nacht van de Geschiedenis, op 19 maart. Vorig jaar won Roel Daenen, de coördinator van Erfgoeddag.