Cypriotisch parlement stemt over reddingsplan

Op Cyprus heeft president Nikos Anastasiades de bevolking toegesproken en om steun gevraagd voor het Europese reddingsplan. De omstreden belasting op spaargelden moet vandaag door het parlement worden goedgekeurd.

De stemming over het plan had eigenlijk gisteren al moeten plaatsvinden, maar nadat er fors protest kwam van de bevolking stelde de president het debat en de stemming uit tot vandaag. De regering komt voor de middag nog bijeen voor overleg, in de namiddag volgt dan de stemming in het parlement.

Die stemming zou spannend kunnen worden, want de rechtse regering heeft een erg krappe meerderheid en de linkse oppositie zal zeker tegen het reddingsplan stemmen.

President Anastasiades heeft de bevolking op tv toegesproken en steun gevraagd voor het plan. De president noemde het plan "de minst pijnlijke oplossing". Maar hij wil dat kleine spaarders een uitzondering krijgen op de eenmalige heffing op spaargeld. Die heffing van 6 tot 10 procent zou bijna 6 miljard opbrengen.

Voor morgen moet er in ieder geval een oplossing zijn, want dan gaan de banken weer open. Tot zo lang kunnen de Cyprioten maar beperkte bedragen uit de geldautomaat halen en is het internetbankieren aan banden gelegd.

Eigenlijk is het de bedoeling om met de heffing het enorme aantal buitenlandse rekeningen aan te pakken. Rijke Russen en Britten hebben op Cyprus hele fortuinen staan buiten het bereik van de fiscus. Veel Cyprioten zijn woedend omdat ze mee moeten betalen voor het redden van die buitenlandse kapitalen.

Het reddingsplan voor Cyprus heeft alvast een negatieve invloed op de beurzen. In de Verenigde Staten kwam er een einde aan de reeks van stijgingen van de Dow Jones van de laatste tien dagen. Ook in Azië verloren de beurzen tot twee procent en de euro verzwakte ten opzichte van de dollar. Gevreesd wordt dat de belasting op het Cypriotische spaargeld een negatief gevolg zal hebben voor het broze economische herstel in Europa en het vertrouwen in de banksector zal verminderen.