Geen poollicht ondanks uitbarsting op de zon

Vanmorgen heeft een golf van elektrisch geladen deeltjes, gecreëerd door een uitbarsting op de zon, de aarde bereikt. Daardoor was er een kans op poollicht, maar bij ons gooide de bewolking roet in het eten.

Alles begon vrijdag, toen er op de zon een uitbarsting was (foto van NASA boven), waarbij elektrisch geladen materiaal in onze richting werd gespuwd. Die CME ("coronal mass ejection") is vanmorgen om 7 uur met het magnetische veld van de aarde gebotst.

De botsing was zo krachtig dat de snelheid van de zonnewind van 300 kilometer per seconde steeg tot meer dan 600 kilometer per seconde, zegt spaceweather.com. De website zegt dat wie woont op hogere breedtegraden misschien wel poollicht kan zien.

Poollicht is een lichte gloed of licht in de vorm van bewegende bogen, stralenbundels of gordijnen (archieffoto links). De werkgroep Poollicht van de volksterrenwacht Urania twitterde alvast de raad om vanavond eventueel poollicht in de gaten te houden.

Volgens een tweet van het Europese Ruimtevaartbureau ESA was er op hogere breedtegraden vanmorgen al poollicht te zien. Bij ons bestond eveneens de kans om poollicht te zien, maar het bewolkte weer heeft roet in het eten gestrooid.