Gezochte Congolese generaal wijkt uit naar Rwanda

Generaal Bosco Ntaganda, die door het Internationaal Strafhof ICC gezocht wordt, is gisteren uit het oosten van Congo vertrokken naar het naburige Rwanda, zo heeft de Congolese regering zondag gezegd.
AP2010

De muitende generaal heeft gisteren de grens overgestoken en "bevindt zich vandaag in Rwanda", zegt de woordvoerder van de Congolese regering, Lambert Mende. Volgens de regeringswoordvoerder stak hij de grens over samen met honderden strijders van een fractie van de Congolese rebellenbeweging M23 waarover de generaal de leiding zou hebben.

Lambert Mende riep Rwanda op om generaal Ntaganda niet op te nemen in het land en herinnerde aan een kaderakkoord dat vrede moet brengen in de streek van de Grote Meren. Dat akkoord werd in februari door elf landen ondertekend in Addis Abeba.

Tegen Bosco Ntaganda (41), een rebel die generaal werd in het Congolese regeringsleger en vervolgens uit het leger werd gezet, lopen twee arrestatiebevelen voor misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden in de regio's Ituri en Kivu in het begin van de jaren 2000.