Nieuwe leiders willen "Chinese droom vervullen"

De nieuwe Chinese president Xi Jinping wil van zijn land een welvarende natie en een wereldleider maken. Dat zei hij op de laatste zitting van het Volkscongres in Peking. Ook het leger zal verder worden uitgebouwd. De eveneens nieuwe Chinese premier Li Keqiang voegde eraan toe dat hij de economische hervormingen en ontwikkeling op alle vlakken wil stimuleren.
AP2013

Op de laatste zitting van het Chinese Volkscongres namen zowel de nieuwe president als de nieuwe premier het woord. Xi Jinping benadrukte tijdens zijn eerste toespraak als president zijn ambitie om "de Chinese droom te verwezenlijken". Hij beloofde werk te maken van een schone en efficiënte regering. "We moeten formalisme, bureaucratie, hedonisme en buitensporigheid resoluut afwijzen. Ook corruptie en wangedrag moeten we bestrijden."

Het Chinese leger wil hij verder uitbouwen. Het Volkscongres stemde daarom in met een toename van het defensiebudget met 11 procent. De bedoeling is dat China hierdoor in de toekomst meer militaire acties kan ondernemen.

"Centrale overheid geeft het goede voorbeeld"

Na afloop van de zitting gaf de nieuwe premier Li Keqiang twee uur lang een persconferentie voor zowel binnen- als buitenlandse pers.

Hij wil de economie tot zijn topprioriteit maken. "Om onze economische groei duurzaam te houden moeten we de economie hervormen. De winsten die dat zal opleveren zullen samen met de binnenlandse vraag en een gezonde dosis creativiteit tot groei leiden."

Li Keqiang kondigde ook bezuinigingen aan binnen de centrale overheid. Hij wil de loonkosten naar beneden halen en uitgaven voor reizen, overnachtingen, kantoorgebouwen en voertuigen beperken. "Als de centrale overheid het goede voorbeeld geeft, zullen de lokale niveaus volgen."

China is de tweede grootste economie ter wereld. Vorig jaar groeide die met 7,8%. Dat was het laagste niveau in 13 jaar. Voor dit jaar wordt een groei van 7,5% verwacht.