Qatar jaagt op modeketen Marks & Spencer

Het emiraat Qatar overweegt de Britse warenhuisketen Marks & Spencer op te kopen voor 8 miljard pond (9,2 miljard euro). Dat schrijft de krant Sunday Times.
AP2012

Volgens de krant, die bronnen uit de Londense City aanhaalt, overweegt de Qatarese Investeringsautoriteit (QIA) om een consortium op te zetten om de kleding- en voedingsketen te kopen.

M&S is alvast niet het eerste Britse bedrijf waar Qatar z'n zinnen heeft opgezet. In 2010 kocht het emiraat al een ander nationaal vlaggenschip, de beroemde Harrods-winkel. Qatar heeft ook een kwart van het kapitaal van de Britse retailketen Sainsbury's in handen. De golfstaat financierde ook voor 95 procent de bouw van de Londense wolkenkrabber Shard, de grootste in Europa. Qatar is bovendien aandeelhouder van de Britse bank Barclays.

Marks & Spencer opende zijn eerste winkel in Leeds in 1884. Intussen stelt het concern wereldwijd 78.000 mensen te werk. Het winkelnetwerk is uitgebreid tot 700 winkels in het Verenigd Koninkrijk en 400 elders in de wereld. In november vorig jaar keerde M&S met een Belgische webwinkel terug naar België, nadat de keten zich tien jaar eerder had teruggetrokken uit ons land.