Regering neemt korte pauze in begrotingcontrole

De regeringstop heeft opnieuw vergaderd over de begroting. De socialisten bepleiten nu ook zoals de liberalen volop structurele maatregelen voor de lange termijn, maar volgens SP.A en PS gaat het niet alleen om besparingen, maar ook om belastingen. De regeringstop last nu een korte pauze in de werkzaamheden in.
Minister Vande Lanotte komt aan in de Wetstraat voor de vergadering.

De liberalen zijn de grote pleitbezorgers van structurele maatregelen, die ook de komende jaren doorwerken. Open VLD-vicepremier Alexander De Croo zei voor de vergadering dat de regering moet kijken hoe ze de begroting kan klaarmaken voor de toekomst, hoe ze de begroting immuun kan maken voor de effecten van de vergrijzing.

Ook PS-topvrouw Laurette Onkelinx zei dat ze maatregelen wil die op de lange termijn resultaat opleveren.

Voor de socialisten slaan structurele maatregelen niet alleen op het inperken van uitgaven, maar ook op belastingen. SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte zei dat men bij structurele maatregelen altijd denk aan "minder mensen iets geven", maar dat het ook een kwestie is van "wie draagt bij, hoe is onze belastingsdruk verdeeld".

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) zegt dat de begrotingscontrole rond moet zijn tegen Pasen, "anders kunnen we onze vakantiereis vergeten".

Pauze

De komende twee dagen is het aan werkgroepen om enkele denkpistes te bekijken.

Premier Elio Di Rupo (PS), minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR), minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) en minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) gaan dan naar Rome voor de inhuldiging van de paus. Woensdagvoormiddag komen de topministers opnieuw samen.

Meest gelezen