Ruimtetrip zangeres Sarah Brightman op de helling

De ruimtetrip van de Britse zangeres Sarah Brightman staat op de helling door een mogelijke wijziging in het vluchtschema naar en van het Internationaal Ruimtestation ISS. Normaal zou de sopraan in 2015 een trip van acht dagen maken maar mogelijk gaat haar stoel nu naar een beroepsruimtevaarder.
Invisio2012

De sopraan zou in 2015 een trip van acht dagen maken. Maar het Russische Roscosmos en de Amerikaanse zusterorganisatie NASA overwegen nu die bezoekende missie van acht dagen naar een maand uit te breiden.

In dat geval gaat de stoel van Brightman in de Sojoez-capsule mogelijk naar een beroepsruimtevaarder, om wetenschappelijk onderzoek te doen. Vermoedelijk zal de aanduiding door het Europese Ruimtevaartbureau ESA gebeuren. Het is niet bekend wanneer de beslissing valt en of Brightman haar reis op een latere datum kan maken.

6 mannen en 1 vrouw

Tot nu toe hebben nog maar zes mannen en een vrouw een exclusieve toeristische trip naar de ruimte gemaakt. De eerste ruimtetoerist in het ISS was de Amerikaan Dennis Tito. Brightman zou na een hiaat van enkele jaren de draad weer opnemen. Rusland brak immers het ruimtetoerismeprogramma in 2009 af.

Met het op stal zetten van de Amerikaanse spaceshuttle en het voorlopig ontbreken van alle bemand ruimtetransport in de VS staat Rusland alleen in voor het personenvervoer naar en van het ISS.