VAB depanneert voortaan ook fietsers met pech

Mobiliteitsvereniging VAB gaat voortaan ook fietsers met pech depanneren. De fietsbijstand geldt dag en nacht in heel België. Om niet te concurreren met de fietsenmaker, mogen de fietsers zich niet op minder dan 1 kilometer van hun woning bevinden.

VAB-Fietsbijstand kost 45 euro per jaar per persoon, of 99 euro per jaar voor een gezin. De bijstand geldt alleen voor fietsers die onderweg onverwacht pech krijgen én die zich op een locatie bevinden die de VAB-wegenwachters kunnen bereiken met een interventievoertuig.

"Net zoals bij een probleem met de wagen, belt een fietser naar de VAB-Alarmcentrale", legt VAB-woordvoerder Maarten Matienko uit. "Een wegenwachter die speciaal opgeleid is voor fietsherstellingen en het nodige materiaal heeft voor een herstelling, komt ter plaatse. Als een reparatie niet meteen mogelijk is, brengt VAB de fietser met pech naar de eindbestemming."

VAB-Fietsbijstand moet alle mechanische problemen verhelpen die verder fietsen onmogelijk maken. De pechverhelping geldt voor alle fietsen, ook elektrische. Wanneer een fiets gestolen wordt, komt VAB eveneens te hulp door de taxi te vergoeden.

VAB concludeert op basis van haar eerste mobiliteitsbarometer dat de toenemende verkeers- en parkeerdruk in en rond steden en gemeenten het snelst aan te pakken is met een sterk fietsbeleid. Volgens de mobiliteitsclub is er bij automobilisten "een zeer groot potentieel om het fietsgebruik uit te breiden naar meer functionele verplaatsingen". "Stadsbesturen hebben daarom een zware opdracht om fiets en auto een eigen plaats te geven in de stad", klinkt het.

Meest gelezen