Weekenddoden op laagste peil ooit in Antwerpen

Het aantal verkeersdoden in het weekend in de provincie Antwerpen daalde vorig jaar naar het laagste peil ooit. Dat heeft provinciegouverneur Cathy Berx bekendgemaakt. Ze schrijft de daling toe aan het succes van de WODCA-controles. De A12 blijft de gevaarlijkste weg in de hele provincie.

Gisterenavond heeft provinciegouverneur Cathy Berx de resultaten bekendgemaakt van de WODCA-controles van 2012. WODCA staat voor Weekendongevallen Door Controles Aanpakken. De controles gingen in 2002 van start en leveren positieve resultaten op.

Het aantal weekendongevallen in de provincie Antwerpen is vorig jaar gedaald. Tegelijk daalde ook het aantal verkeersdoden in het weekend. In 2011 waren dat er nog 20, in 2012 is het aantal gezakt tot 11. Ook het aantal zwaargewonden nam af tot 77.

In het arrondissement Mechelen viel geen enkel dodelijk slachtoffer. Het arrondissement Turnhout is dan weer koploper met 7 doden. De A12 blijft de gevaarlijkste weg in de hele provincie.

Speekseltest

Naast een verminderd aantal slachtoffers werden ook minder dronken chauffeurs en hardrijders betrapt. 4,6% van de gecontroleerde bestuurders had meer dan 0,5 promille in het bloed. 6,4% reed te snel. Ook dat zijn de laagste cijfers ooit.

In totaal werd bij 149.512 bestuurders een alcoholtest afgenomen. 1.081 rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken.

815 chauffeurs werden op druggebruik gecontroleerd. Bij 476 onder hen werd een speekseltest afgenomen. 28% daarvan was positief.

Ook vannacht werden in de hele provincie Antwerpen WODCA-controles georganiseerd. 298 lokale en federale politieagenten controleerden op 44 locaties bestuurders op overdreven snelheid en rijden onder invloed van alcohol of drugs.

Bij 6.427 bestuurders werd een ademtest afgenomen. 299 onder hen bliezen positief, goed voor 4,7%. 9 personen ondergingen een speekseltest. 2 bleken onder invloed van drugs te verkeren.

4.408 bestuurders werden op snelheid gecontroleerd. 177 bestuurders reden te snel. 51 rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken.