Grote meerderheid Belgen kan niet helpen bij ongeval

De kennis van de Belgen over het toepassen van eerste hulp bij ongevallen is ondermaats. Uit een enquête van Touring en het Rode Kruis blijkt dat slechts 14 procent van de Belgen weet welke stappen je moet volgen en dat slechts 13 procent hartmassage kan toepassen. Ruim een derde van de ondervraagden kende het internationale noodnummer 112 niet.

De enquête is een initiatief van de Internationale Automobielfederatie FIA en werd tegelijk uitgevoerd in 14 Europese lidstaten. Touring stond, in samenwerking met het Rode Kruis, in voor het Belgische luik. De deelnemers aan de enquête kregen acht vragen en twee praktijkoefeningen voorgeschoteld.

De helft van de ondervraagde Belgen heeft nog nooit een EHBO-cursus gevolgd. Op de vraag over hoe een bloedend slachtoffer te helpen antwoordt slechts 12,9 procent van de Belgen juist.

"Ons land zit steeds achteraan in het peloton als men de resultaten bekijkt", zegt Touring. "Deze povere Belgische score is een argument om te evalueren of een EHBO-cursus niet kan worden opgenomen in de rijopleiding. Het Rode Kruis moet ook de middelen krijgen om aan zoveel mogelijk kandidaten een training te kunnen bieden en dit aan een aanvaardbare prijs".

Wat te doen?

De collega's van Studio Brussel hebben vorige week een door het Rode Kruis goedgekeurde "Start to reanimate"-podcast gelanceerd.

Meest gelezen