"Het gezond verstand heeft het gehaald"

De advocaten van de burgerlijke partijen reageren zeer tevreden op de schuldigverklaring van Kim De Gelder voor 4 moorden en 23 moordpogingen. De advocaten van de 27 burgerlijke partijen hadden allemaal gepleit om De Gelder toerekeningsvatbaar en dus schuldig te verklaren.

Advocaat Jef Vermassen reageert uiterst tevreden en zegt dat "het gezond verstand het heeft gehaald". Hij vertegenwoordigde de ouders van de twee vermoorde baby's en de man van de vermoorde vrouw uit Vrasene, Elza Van Raemdonck, en was een van de belangrijkste pleiters op het proces. Hij is vooral blij dat de jury erkende dat De Gelder een massamoordenaar en seriemoordenaar is, zoals hijzelf had gepleit.

"Het is gegaan zoals wij gedacht en gehoopt hadden. Ik heb, van toen ik het dossier gelezen heb, de overtuiging gehad dat die man perfect wist wat hij deed. Hij was een zeer groot manipulator, hij was een veinzer. Wanneer ik die brieven gelezen heb en het chatverkeer met zijn Nederlandse vriendin, en ik zie hoe hij daar met fierheid vertelt over zijn oplichtingspraktijken, dan weet ik dat dit iemand is die manipuleert. Het was een heel verstandige jury, die heel veel goeie vragen heeft gesteld, en die heeft gewikt en gewogen", besluit Vermassen.

Advocaat Kris Luyckx is tevreden over de schuldigverklaring, maar vindt het jammer dat de jury zich niet uitgelaten heeft over de motieven van de dader. "Ik blijf toch een beetje op mijn honger zitten, omdat ik in de motivering van de jury nergens iets gehoord heb wat nu volgens hen de reden was waarom hij het gedaan had. Er is veel gepleit over motieven: haat, seksuele motieven, het ziektebeeld als motief. En daar heb ik spijtig genoeg niets over gehoord."

Advocaat Walter Damen (foto rechts), vertegenwoordiger van het gezin uit de straat van de vermoorde Elza Van Raemdonck dat aan een moordpoging ontsnapte, zei na afloop dat hij er niet gerust op was geweest. De moordpoging op zijn cliënten werd immers betwist door de verdediging. "Het was de enige betwisting van de zaak. Maar de jury volgde mijn redenering. De enige reden waarom mijn cliënten aan de poging tot moord ontsnapten, was het lot."

Volgens Damen betekent de veroordeling van De Gelder een erkenning van zijn cliënten als potentiële slachtoffers. "Ze werden getroffen, ook al was het niet fysiek. Maar ze beseffen dat hun leed in het niets valt tegenover het leed van andere slachtoffers."

Advocaat Filip Van Hende (foto rechts) noemt de veroordeling van Kim De Gelder geen verrassing. Van Hende vertegenwoordigde de nabestaanden van de overleden kinderverzorgster uit Fabeltjesland en een kinderverzorgster die gewond is geraakt. Volgens de advocaat deed zich een "typisch assisensyndroom" voor bij dit proces. "Het gaat er niet om gelijk te hebben, maar gelijk te krijgen".

Volgens Van Hende is de zaak vorige vrijdag gekanteld in het voordeel van de burgerlijke partijen. Toen kwamen de psychiaters van de verdediging aan bod. Die waren volgens Van Hende zeer bekwaam en beschikten over goede expertises, maar één van hen (Guido Stellamans, nvdr.) blunderde doordat hij in de rechtszaak verklaarde dat De Gelder schizofreen is, terwijl hij aan de onderzoeksrechter eerder iets anders had verklaard.

Meest gelezen