Gasprijs fel gestegen in Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië is vrijdag de gasprijs met de helft gestegen door een storing in de pijpleiding vanuit ons land. Door een defect in een pompinstallatie bij de Britse kust ligt de gasstroom vanuit Zeebrugge stil. Daardoor krijgen de Britten een kwart minder gas dan normaal.

De storing aan de "interconnector" komt op een moeilijk moment, omdat Groot-Brittannië in de greep is van uitzonderlijk koud weer. Bovendien zijn de gasreserves vrijwel uitgeput door de voorbije strenge winter.

Het is onduidelijk hoe lang de storing zal duren. Volgens de operator vloeide er in de namiddag opnieuw aardgas, maar aan een verminderd volume.

De "interconnector" is een pijpleiding tussen Zeebrugge en Bacton in Groot-Brittannië. Door de leiding kan zowel aardgas richting het Europese continent als richting Groot-Brittannië vloeien. In de winter vloeit aardgas meestal richting Bacton. Door de panne is de dagprijs van aardgas in Groot-Brittannië gestegen tot een recordpeil.

Meest gelezen