Tranen van geluk en opluchting bij nabestaanden

De nabestaanden zijn tevreden met de schuldigverklaring en de strafmaat voor Kim De Gelder, ook al waren sommigen er niet gerust op dat De Gelder ook effectief veroordeeld zou worden. Ze hopen ook dat de wonden die De Gelder gemaakt heeft, nu helemaal kunnen helen.
In de assisenzaal bij de uitspraak

De ouders van de vermoorde baby Corneel zijn vooral blij dat "het circus" achter de rug is, dat ze nu voort kunnen met hun leven. "Uiteindelijk de uitspraak, daar hadden we eigenlijk niet zo veel aan. Dat was niet zo belangrijk voor ons. Het is gewoon belangrijk dat het achter de rug is." Of het proces helend was, kon het koppel niet zeggen. "Dat zal ik pas binnen een paar maanden kunnen zeggen", zegt de man.

Ook kinderverzorgster Hilde De Bondt (foto links) is niet zeker of de wonden nu kunnen helen. "Ik hoop het", zegt ze. De vrouw lijdt nog altijd onder de psychische gevolgen van de steekpartij. Ze zegt nog dat ze er niet gerust op was dat De Gelder wel veroordeeld zou worden. "Als ik de burgerlijke partijen hoorde en de videoverhoren zag, was ik optimistisch", zegt de vrouw. "Maar als Jaak Haentjens opnieuw zijn trukendoos opentrok, was ik er dan weer niet meer gerust op. Ik ben blij dat het gedaan is."

Ze is vooral tevreden dat De Gelder toerekeningsvatbaar is verklaard: Nu dat het uitgesproken is dat hij volledig schuldig is, dat hij toerekeningsvatbaar is, valt er een pak van mij af", zo zei ze. "Het is niet zo dat we er onze kindjes mee terugkrijgen, mijn collega of Elza, maar dit hebben we dan wel gewonnen voor hen. En dat gaan we vertellen aan hun graf, dat gaan we zeker doen." Dat Kim De Gelder spijt zou hebben, kan ze maar moeilijk geloven van iemand die vooraf gezegd heeft dat hij wou moorden.

Ook Bart van Belle (foto links), de vader van een dochtertje dat ontsnapt is aan De Gelder, reageert opgelucht. Hij was wel vrij gerust in de uitspraak maar werd toch zenuwachtig toen de jury na het beraad terugkwam. Ook hij is vooral tevreden dat Gelder toerekeningsvatbaar is verklaard. "Als hij ontoerekeningsvatbaar zou verklaard zijn, dan zit je met het idee van 'Oké, het was een gek die heeft toegeslagen, heel toevallig', en dan kan je hem ook niets verwijten, dan heb je ook niemand die je schuldig kunt noemen aan die feiten", zo zei hij. "En het feit dat hij toerekeningsvatbaar is, houdt precies in dat je hem kunt schuldig achten aan die feiten, en dat je ook iemand hebt om je leed op te reflecteren."

De zoon van de vermoorde kinderverzorgster Marita Blindeman (foto uiterst links) is ook blij dat het proces afgelopen is en zegt te hopen "wat rust te vinden". De ouders van het zwaarst gewonde slachtoffertje van De Gelder hebben het nog steeds moeilijk, maar zeggen wel dat de veroordeling belangrijk is om de zaak te kunnen verwerken.

De ouders van een zwaargewond kindje uit het kinderdagverblijf Fabeltjesland kwamen met pamfletten de assisenzaal uit. Daarop stond een foto van De Gelder achter tralies, met het opschrift "Moordenaar, nooit meer vrij!".

De zus van Elza Van Raemdonck reageert ook opgelucht. "Het is een pak van ons hart. Mocht het anders uitgedraaid zijn, zouden velen teleurgesteld zijn", zegt de vrouw. Ze wijst erop dat De Gelder in het geval van internering in theorie al na zes maanden kon vrijkomen, "als hij veinsde genezen te zijn".

"We hadden deze uitspraak niet verwacht, wel erop gehoopt", zei een van de dochters van Elza Van Raemdonck. "Als hij ontoerekeningsvatbaar werd verklaard, kon hij nog vrijkomen. Dat zou dan als een zwaard boven ons hoofd blijven hangen. Pas nu kunnen we alles echt beginnen verwerken."

De burgemeester van Dendermonde Piet Buysse spreekt van een opluchting voor alle burgerlijke partijen én voor heel zijn stad. "Het is in ieder geval een heel belangrijke bladzijde die er is omgeslagen. Wij hadden heel lang op dit assisenproces gewacht, vier jaar. Het zijn vier lange weken geweest, vier zware weken ook, en dit wordt nu afgesloten met een duidelijke afspraak van de jury. Gerechtigheid is geschied, en deze juridische bladzijde kan worden omgeslagen. Maar daarmee zal het geen dag zijn die zomaar vergeten wordt. Maar deze wonde kan nu beter helen en genezen."

 

Meest gelezen