Van Rompuy onthult kunstwerk over Van Miert

In Oosthoven, een gehucht van Oud-Turnhout in de Antwerpse Kempen, is een standbeeld onthuld voor wijlen Karel Van Miert. Het kunstwerk van de hand van Philip Aguirre y Otegui werd officieel ingehuldigd door de voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy. Van Miert was jarenlang actief was als Europees Commissaris.

Karel Van Miert is geboren en getogen in het Oud-Turnhoutse gehucht en in zijn jonge jaren een bekend figuur in de omgeving. Het standbeeld, dat uit brons vervaardigd werd en ruim vijf meter hoog is, beeldt het voormalige socialistische boegbeeld af tijdens het beoefenen van een grote passie van hem: het werken in zijn boomgaard. Daar overleed Van Miert overigens ook in 2009 op 67-jarige leeftijd, ten gevolge van een hartstilstand.

"Maar in feite is het een niet-figuratieve afbeelding van Van Miert. Hij lijkt zich wel in een boom te bevinden, maar het gaat er vooral om dat hij op een tak staat en in de verte tuurt", zegt Leo Nys, burgemeester van Oud-Turnhout. Op die manier symboliseert het kunstwerk ook enigszins de pioniersrol van Van Miert in Europa. "Je zou hem zelfs in zekere zin de voorganger en wegbereider kunnen noemen van onze huidige Europese president", aldus nog Nys.

Die Europese president, Herman Van Rompuy, mocht vrijdag het beeld onthullen. Ook enkele andere prominente politici uit de regio, zoals staatssecretaris Servais Verherstraeten (CD&V) waren aanwezig op de korte plechtigheid.

Meest gelezen