"Bijna 82 kg lichter, maar ik bleef haten wat ik zag"

Jen Larsen uit Ogden, Utah (VS) had als kind al te maken met overgewicht en toen ze in 2006 de mogelijkheid kreeg om operatief iets aan dit probleem te doen, greep ze die met beide handen. Maar het verlies van 82 kg maakte haar, in tegenstelling tot wat ze verwacht had, alleen maar ongelukkiger. Haar ervaringen schreef ze neer in een pas verschenen boek, waarin ze beschrijft hoe haar maagverkleining niet alleen haar lichaam veranderde, maar ook haar hoofd helemaal in de war bracht.

De nu 39-jarige Larsen enkele dagen geleden in het praatprogramma "Good Morning America": "Als kind fantaseerde ik over het sprookje van het slanker worden. Je verliest kilo’s, en dan ben je mooi en gelukkig." Larsen probeerde dieet na dieet, maar die leverden nooit de gewenste resultaten op.

"Toen de dokter mij de foto’s voor en na een maagverkleining liet zien, ben ik er volledig voor gegaan. Maar het was een tunnelvisie. Het enige wat ik zag, was een slanke ik."

"Maar het slanker zijn maakte me helemaal niet gelukkig. Ik raakte nog meer geobsedeerd door mijn gewicht. Iedere keer als ik in de spiegel keek, bleef ik haten wat ik te zien kreeg. "Hoe is dit in godsnaam mogelijk", bleef ik mezelf afvragen." Larsen sukkelde zelfs geleidelijk in een depressie.

"Ik verloor zoveel gewicht, dat ik zelfs niet meer op mezelf geleek. Op een gegeven moment begon ik mezelf te zien als een ziekelijke vreemdeling. En dan was ik nog ontgoocheld dat ik niet nog slanker was", zo omschrijft ze die periode in haar boek.

Na verloop van tijd zag Larsen wel in dat haar leven als “slanke" makkelijker was dan toen ze te veel gewicht meedroeg. "Toch wil ik niet dat het doel van mijn leven een maat en een getal is, nee, ik wil sterk zijn, ik wil doorzetten en me goed voelen in mijn vel. Anderen moeten verder kijken dan het gewicht dat ik meedraag."

Momenteel lijkt haar dat te lukken, want ze besloot met: "Ik ben tamelijk gelukkig."

lees ook