"Cyprus zal ons land geen cent kosten"

Volgens minister van Financiën Koen Geens (CD&V) zal het reddingsplan voor Cyprus ons land geen cent méér kosten. In "De Ochtend" op Radio 1 zei hij dat België eerder al zijn bijdrage heeft geleverd door de Europese investeringsbank en het Europese stabiliteitsfonds mee te financieren.

"Vandaag is er geen enkele nieuwe verplichting voor België en voor wat obligatieschulden betreft, zijn wij zwaar ondervertegenwoordigd in Cyprus", zegt Geens. Ons land is wel betrokken, want het heeft het Europese stabiliteitsfonds en de Europese investeringsbank meegefinancierd, twee instanties die Cyprus nu te hulp schieten.

De onderhandelingen met Cyprus verliepen niet bepaald makkelijk. "De Europese voorzitter heeft ontzettend geïnvesteerd in deze onderhandelingen en dat was maar goed ook", zegt Geens. "Dat was heel hard nodig."

"Dit gaat niet alleen over de redding van twee banken. Het gaat er eerst en vooral om dat we de buitenlandse schuld van Cyprus verminderen en dat we hen zo goed mogelijk helpen bij de economische heropleving."

De maatregelen bij de twee Cypriotische banken die in nood verkeren, zijn drastisch. "Hier worden de lasten anders gespreid", legt Geens uit. "Dit noemt men dan een bail in, waarbij ook de schuldeisers mee het gelag betalen. Dat is niet abnormaal voor zover men de deposito's beneden de 100.000 euro spaart."

De kredietverleners maken 10 miljard euro voor de redding van Cyprus vrij. De precieze bijdrage van Cyprus moet de komende weken uitgewerkt worden. "Alles hangt af van hoeveel nodig zal zijn voor de herkapitalisatie van Bank of Cyprus", laat Geens verstaan.