"Hij twijfelde om dit aan zijn kersverse vrouw te vertellen"

Tijdens hun huwelijksreis in Zuid-Afrika liet bruidegom Roger, nu hij daar toch was, zich verleiden tot een van de toeristische attracties in Gansbaai: kooiduiken om zo witte haaien te kunnen observeren. Maar de witte haai in kwestie had meer oog voor de duiker dan voor het aas dat voor hem was klaargelegd, om hem zo dicht mogelijk bij de kooi te lokken. Met bruut geweld forceerde hij zich een toegang tot de kooi, waarin duiker Roger slechts nipt aan de haaientanden kon ontsnappen. Vriend Bryan Plummer kon niets anders dan met afgrijzen vanop de boot toekijken.

Plummer (zie kleine foto) filmde midden vorige week het voorval en plaatste het op YouTube, waar het filmpje intussen 1,5 miljoen keer bekeken werd. Op ABC News gaf hij meer uitleg over hetgeen hij te zien kreeg: "Roger bevestigde me dat hij zich zo snel mogelijk bukte, omdat de haaienkop enkel door het bredere kijkgat bovenaan kon. Het was puur impulsief, erg snel denkwerk, ja. Hij maakte daarna het grapje of hij dit wel aan zijn kersverse vrouw zou vertellen."

Gedurende een aantal seconden wist niemand in de boot hoe het met de aangevallen duiker gesteld was: "We zagen een deel van het water licht rood worden. Mijn hart stopte op dat moment met kloppen. Ik vermoed dat het logisch is dat je dan het ergste verwacht." De bruidegom kwam er uiteindelijk met de schrik af.

Ken Ramirez van het Shedd Aquarium in Chicago: "Normaal is het bezichtigen van een haai vanuit een kooi niet gevaarlijk. Maar het wordt wel anders wanneer je die haai probeert te voederen. Dan stijgt het risico. Dat is zo iedere keer dat je dieren in de vrije natuur eten wil geven."

De organisator van deze toeristische attractie liet de redactie van ABC News weten dat hij dit de laatste 16 jaar nog nooit meegemaakt had. Hij bevestigde ook dat de breedte van de doorkijkgaten opnieuw zou onderzocht worden.

lees ook