"Rampzalige exit uit de eurozone vermeden"

In Cyprus was er erg veel protest tegen het vorige reddingsplan, waarbij elke spaarder een heffing zou moeten betalen. Dat is nu van de baan, alleen wie meer dan 100 000 euro heeft, zal moeten betalen, maar van euforie is geen sprake.
AP2013
Volgens minister Sarris is een rampzalige exit uit de euro nu afgewend.

De Cypriotische minister van Financiën Michael Sarris zei: "Het is niet zo dat we een gevecht gewonnen hebben, maar we hebben een rampzalige exit uit de eurozone vermeden".

Nog volgens Sarris is het onrealistisch te zeggen dat Cyprus geen grote verliezen moet slikken, maar is de onzekerheid voor de Cypriotische economie nu wel geweken.

Sarris zei dat de Europese Centrale Bank (ECB) intussen aangegeven heeft dat banken in Cyprus toegang blijven houden tot noodkredieten. De ECB waarschuwde vorige week voor het dichtdraaien van de geldkraan voor de wankelende banken in het land als er geen Europees reddingsplan zou komen.

Minister Sarris zei ook nog dat hij wil bewerkstelligen dat de banken zo snel mogelijk opnieuw opengaan.

Feestdag

In Cyprus is het opnieuw een feestdag, en dus duurt het nog wel even voor de Cyprioten het nieuws over het nachtelijk akkoord vernemen en het allemaal doordringt . In de nieuwsuitzendingen op tv is er in elk geval geen sprake van euforie.

Maar in elk geval is ook dit akkoord nog slecht nieuws voor mensen die meer dan 100.000 euro op hun rekening hebben staan, want daarvan zal dus een deel worden afgeroomd.

Hoeveel dat zal zijn en hoe snel het zal gebeuren, is nog niet duidelijk zodat er toch onzekerheid blijft. Het lijkt dan ook niet onwaarschijnlijk dat mensen nog zullen proberen geld af te halen. Dat zal vooral blijken als morgen de banken weer open zouden gaan, zoals dat in principe moet gebeuren.

Het akkoord is ook slecht nieuws voor de duizenden bedienden van de Laiki Bank die ontmanteld wordt, en op lange termijn is het ook slecht nieuws voor de status van Cyprus als offshore-paradijs . En het zou best kunnen dat de komende jaren heel wat postbus-bedrijven hier hun koffers zullen pakken, en ook dat zal zijn weerslag hebben op de werkgelegenheid in Cyprus