Banken in Cyprus gaan pas donderdag weer open

De banken op Cyprus zullen pas donderdagochtend geopend worden en niet morgenochtend zoals eerder meegedeeld. Er komen ook beperkingen op kapitaalverkeer om te vermijden dat geld het land verlaat.
AP2013

Sinds vorige week zijn de Cypriotische banken gesloten en kunnen de klanten slechts beperkte bedragen afhalen aan geldautomaten. Dat is niet houdbaar omdat overschrijvingen en betaling van facturen niet mogelijk zijn en de economie dus tot stilstand komt.

Na het akkoord over het noodplan van de eurozone voor Cyprus was gezegd dat alle banken -behalve de noodlijdende Bank of Cyprus en Laiki Bank- morgenochtend opnieuw geopend zouden worden. Vanavond kondigde de regering evenwel aan dat die banken pas donderdagochtend zullen openen.

Bovendien kondigde president Nicos Anastasiades (links) vanavond op de televisie aan dat er beperkingen op het kapitaalverkeer zouden worden ingevoerd. Die zouden tijdelijk zijn en moeten verhinderen dat spaargeld massaal het land verlaat. 

Nicosia vreest echter ook voor grote chaos als verontruste spaarders bij de opening van de banken massaal hun geld zouden willen afhalen. Wellicht zal de centrale bank nu de banken voorzien van grote hoeveelheden bankbiljetten om de verwachte toestroom aan te kunnen.

Mochten tv-beelden van paniek en chaotische taferelen in en rond de banken internationaal de ronde doen, dan zou dat het imago van de eurozone geen goed doen. De grote vrees is dat spaarders in andere landen in moeilijkheden zoals Griekenland, Spanje of Portugal hetzelfde zouden doen en vooral de wankele Spaanse banksector zou dat slecht verteren. 

AP2013

"Europese garanties voor spaarders nodig"

Voormalig premier en huidig liberaal fractievoorzitter in het Europees Parlement, Guy Verhofstadt, was vanavond in Terzake op Canvas niet te spreken over de manier waarop de eurozone de crisis in Cyprus heeft aangepakt. 

Vooral de bijdrage die eerst gepland was voor de spaarders in Cyprus en die daarna weer ingetrokken werd, kan niet op veel begrip rekenen. Volgens Verhofstadt heeft die afgevoerde maatregel het vertrouwen van de spaarders in de depositogarantie tot 100.000 euro danig ondermijnd.

Hij hoopt dat de spaarders in Griekenland, Portugal, Spanje en Italië nu niet massaal hun geld van de banken zullen halen, want dan zouden de problemen nog veel groter kunnen worden. 

In de plaats wil Verhofstadt dat er een Europese -geen nationale- waarborg komt voor spaargeld tot 100.000 euro. Nu zijn de lidstaten daarvoor verantwoordelijk.

Ook wil Verhofstadt dat er een Europees resolutiefonds voor ondersteuning aan de banken zou komen. De banken zelf zouden het geld daar moeten inbrengen, al naargelang het risicoprofiel dat ze hebben. Het fonds -en niet de spaarders of de belastingbetalers- zou dan moeten tussenbeide komen bij toekomstige problemen met banken. 

Dijsselbloem zet opnieuw blunder recht

Jeroen Dijsselbloem, de voorzitter van de ministers van Financiën van de eurozone, heeft intussen opnieuw een uitspraak moeten rechtzetten. In een interview met Reuters en The Financial Times had hij vanochtend gezegd dat het reddingsplan voor Cyprus -waarbij grote spaarders en obligatiehouders mee moeten betalen voor de redding van de banken- een blauwdruk was voor toekomstige reddingsplannen.

Daarop waren meteen de bankaandelen op de beurzen onderuit gegaan. De meeste beursindices eindigden dan ook lager.

In een mededing heeft Dijsselbloem gezegd dat het Cyprus-plan uniek is en dus toch geen voorbeeld voor de aanpak van andere crises in Europa. 

Meest gelezen