Begrotingstekort mag groter, in ruil voor structurele besparingen

Het begrotingstekort mag iets groter zijn dan de met Europa afgesproken 2,15 procent. Europees Commissaris Olli Rehn zou daarvoor zijn fiat gegeven hebben op een informeel overleg. In ruil moet ons land wel voor 1 procent structurele maatregelen nemen.

Ons land mag iets meer in het rood gaan dan oorspronkelijk gepland was. Volgens VRT-journalist Johny Vansevenant zou dat tekort tot 2,35 of 2,4 procent mogen oplopen. In ruil daarvoor moet ons land wel 1 procent structurele maatregelen nemen.

“Het gaat om bijna anderhalf miljard euro extra”, zegt Vansevant op Radio 1. “Dat is dubbel zoveel als de regering eerst van plan was om structureel te besparen.” Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) zegt dat 1 procent structurele maatregelen de grootste inspanning is in de voorbije 10 jaar.

Vorig jaar was het de bedoeling dat het begrotingstekort onder de 3 procent zou blijven, maar vorige week bleek uit cijfers van het Centraal Planbureau dat er een tekort is van meer dan 3 procent. Die vaststelling en de lage economische groei doen stemmen opgaan om af te stappen van de mantra van 2,15 procent. Nu lijkt ook Europa daar van overtuigd.

België moet tegen 2015 wel een begroting in evenwicht hebben en de staatsschuld moet dit jaar al onder de 100 procent. De onderhandelaars hopen nog voor Pasen klaar te zijn met het overleg. Vanmorgen zei minister van Financiën Koen Geens in "De Ochtend" op Radio 1 dat de sfeer aan de onderhandelingstafel prima is.